GRIPS

 

de juiste grip
golfgrip bepalen
golfgrip opmeten
De juiste gripdikte? 

 

Golfen met te dunne of te dikke grips is een handicap op zich daar het het swingen bemoeilijkt. Indien de grip te dun is kost het kracht om de club goed vast te houden tijdens de swing en is de kans op een 'hoek' groter i.v.m. een overdreven draaibeweging van de polsen op het moment dat de bal geraakt wordt. Het omgekeerde kan ook het geval zijn: bij een te dikke grip is het moeilijk om de juiste polsbeweging te maken met als gevolg dat de bal afwijkt naar rechts.

 

Wanneer is de gripdikte correct?

 

De juiste gripdikte hangt af van 

a. de grootte van de hand(en); 

b. lengte en dikte van de vingers; 

c. of met een handschoen gespeeld wordt; 

d. de gripstijl. 

 

De eerste drie factoren spreken voor zich. 

De gripstijl behoeft enige toelichting: bij een gripstijl 'volgens het boekje' ligt de club diagonaal op de vingers met de handen bovenop de club.

 
De gripdikte is goed als de top van de middelvinger van de bovenste hand (voor rechtshandige golfers de linker hand) de muis van de hand net raakt. De club kan dan ontspannen geadresseerd worden en het kost amper moeite om de club vast te houden tijdens het swingen. 

 

Voor mensen met een afwijkende gripstijl, handgrootte en/of vingerlengte/-dikte zijn er Midsize of Jumbogrips. Wellicht een punt van aandacht bij de volgende regripping?

 

Goede grips op maat vergemakkelijken het swingen metterdaad!